Elektroninen äänestys on uhka demokratialle

Jo edellisten presidentinvaalien aikaan USA:ssa havaittiin, että elektroniikkaan ja tietotekniikkaan nojaava vaalijärjestelmä on haavoittuvainen ja epäluotettava. Ongelmat ovat kärjistyneet tämän jälkeen viime vaaleissa ja myös Euroopassakin pidetyissä vaaleissa, joissa on käytetty vaalilipukkeen sijasta elektronista äänestyksen rekisteröivää laitetta. Tulee muistaa, että tietokone jossa äänestysohjelma pyörii on yhä silti vain tietokone, jotka ovat aina alttiita hakkeroinnille.

Tietoturva-asiantuntijat ja tavalliset hakkeritkin ovat kädestä pitäen näyttäneet, miten näiden laitteiden "turva"ominaisuudet voidaan helposti ja nopeasti kiertää ja manipuloida laitteita antamaan täysin väärennettyjä tuloksia vaaleista. Näitä kuvauksia ja videoita on ladattavissa vapaasti netistäkin ja suosittelen ihmisiä perehtymään niihin. Äänestyslaitteiden "varmistus"ominaisuudet on nekin kierretty siten, että edes "tuplavarmistus" tuloksesta ei ole osoittanut todellista, vaan hakkerien laitteeseen syöttämää vaalitulosta. Myöskään itse laitteista ei kyetty mitenkään havaitsemaan, että ne ovat toimivat virheellisesti ja että tulosta oli peukaloitu siten, että äänet jakautuivat väärin eri ehdokkaiden välillä tai ääniä yksinkertaisesti poistettiin tai lisätiin mielivaltaisesti. Minusta on surkuhupaisaa, että eräs amerikkalainen kansalaisoikeusjärjestö kykeni opettamaan apinankin väärentämään äänestyslaitteen tuloksen ja pyyhkimään kaikki jäljet muutoksesta pois koneen muistista.

Ongelmana elektronisessa äänestyksessä on, että yksinkertaisin toimenpitein voidaan vaikuttaa tuhansiin, jopa satoihin tuhansiin ääniin ja ilman mitään keinoa osoittaa väärennöksen tapahtuneen. Paperilippuäänestyksellä tämä ei ole mahdollista, vaan vaalivilppiä yrittävä joutuisi konkreettisesti muuntamaan, kirjoittamaan ja vaihtamaan tuhansia, jopa satoja tuhansia vaalilipukkeita saadakseen saman vaikutuksen aikaan. Myös kiinnijäämisen riski olisi suuri ja petoksen paljastuminen tarkemmassa tutkimuksessa erittäin todennäköistä.

Elektroniseen äänestykseen siirtyminen paperilippuäänestyksestä on demokratian loppu ja hakkerivallan alku. Konkreettisesti ja täydellisesti. Toivon että kansalaiset ja asioista päättävät tahot ymmärtävät tämän seikan kun arvioivat, tulisiko Suomessakin joskus siirtyä jonkinlaiseen elektroniseen äänestykseen. Ainakaan minusta minkäänlaiseen elektroniseen äänestykseen ei tule missään tapauksessa siirtyä jo yksistään merkittävien tietoturvaongelmien vuoksi.

Markus Jansson
Turku