Valtiosta eroaminen ja vallan hajauttaminen
(kirjoitukseni sfnet.keskustelu.yhteiskunta ja .politiikka uutisryhmiin 7.10.2004)

Jos valtiota ei voi muuttaa vapaammaksi tai muuten vain mieleisekseen, vaan on pakotettu alistumaan valtion tai muiden sen kansalaisten tahtoon... Tulee tietysti erota valtiosta.

Käytännössä Suomen(kin) valtio on tehnyt tälläisestä erittäin hankalaa. Periaatteessa jokainen maailman kolkka on jo vallattu eri valtioiden käyttöön. Toiseen maahan voi toki muuttaa, mutta se ei poista ongelmaa eli valtiota joka loukkaa yksilönvapautta. Jos taas koettaa erota itse valtiosta omine nokkineen, saa pian niskaansa paikallisen mafian väkivaltakoneiston köriläät, jotka pakottavat sinut ruotuun eli kuuliaiseksi ja maksamaan suojelurahoja sille. Eli jotain joukkovoimaa pitäisi olla takana siis. Muutama ihminen ei riitä, silloin tapahtuu kuten USA:ssa on monta kertaa tapahtunut, eli paikallinen rikollisjengi piirittää alueesi ja jos ei rynnäköi kotiisi niin ainakin koettaa näännyttää sinut nälkään piirityksellä. Muutama sata ihmistä voisi riittää. Sellaiselle poppoolle valtionkin väkivaltakoneisto miettisi pari kertaa koettaako pakottaa vaiko ei. Muutama tuhat ihmistä olisi jo sellainen määrä että sille ei valtion väkivaltakoneisto voi oikein mitään tehdä ilman ainakin ikävää PR-mokaa. :)

Ongelmanahan on, että valtiot harjoittavat niin silmitöntä väkivaltaa yksilöitä kohtaan, että yksilön tai yhteisöjen vapauden kaipuu jää helposti toteuttamatta. Täysin väkivallattomastikin vastarintaa tekevät maanomistajat pakotetaan valtion alaisuuteen tarvittaessa kovinkin ottein. Ja tälläistä valtiota kutsutaan "vapaaksi" muka? Millainen valtio sellainen on joka ei salli kansalaistensa ryhtyä vapaaehtoisesti keskenään tai yksin toimiin jotka eivät loukkaa muiden yksilöiden vapautta? Minusta se kertoo valtiosta aika paljon ikäänkuin instanssinakin. Se on väkivaltakoneiston suojeluksessa toimiva monopoli, joka estää kilpailijoiden toiminnan millä keinolla hyvänsä.

Vallan hajauttaminen pienemmille kokonaisuuksille on kannattavaa. Libertaarina tietysti pidän ainoana oikeana valtakokonaisuutane yhtä yksilöä ja mitä lähemmäs sitä päästään, sen parempi. :) Mitä vähemmän ihmisiä voivat päättää toistensa asioista, sen parempi. Nykyinen kehitys esimerkiksi EU:ta ajatellen on tältä kannalta katsottuna huolestuttavaa. Valta keskittyy entistä enemmän pois yksilöiltä, joille se kuuluu.

Minusta Suomen, tai mistä tahansa muustakin epäliberaalista valtiosta eroaminen pitäisi olla yhtä yksinkertaista kuin kirkosta eroaminen. Paperi vain postiin että luovun sidoksistani sitä ja sitä maata kohtaan ja samalla tietysti luovun kaikista oikeuksistani sitä ja sitä maata kohtaan. Thats it. Mutta kun ei niin ei.

MIKSI?

Miksi valtiosta ei saisi muka erota? Siksikö kenties, että jos valtiosta voisi erota, muut ihmiset eivät voisi laiskuuttaan ja itsekkyyttään pakottaa toisia tottelemaan heitä? Siksikö muka, että valtio omistaa maan ja saa päättää mitä sillä tehdään (sikäli huvittava ajatus, että valtio elää verovaroista eli kansalaisillaan, joten sen vauraus perustuu yksilöiden ryöstämiseen mitä ei voida kyllä pitää oikeutettuna)? Siksikö, että se loisi "ikävästi" kilpailua valtioiden ja oikeusjärjestelmien välille? Siksikö, että joidenkin kollektivistien mielestä on oikein että naapurisi päättää mitä sinun pitää tehdä elämälläsi ja omaisuudellasi? Siksikö, että "valtiot nyt ovat aina olleet tälläisiä" eikä niitä uskalleta muuttaa?

Em. seikkoihin kyllästyneenä sekä Suomen valtioon ja EU:hun pettyneenä haluaisinkin nähdä sellaisen tilanteen, jossa eri kunnat ja kaupungit Suomesta ja muualtakin EU:sta alkaisivat itsenäistyä. Sirpaloitua. Kilpailla keskenään. Tälläinen ei tietenkään estäisi jotain järkevää yhteistyötä kuten vaikkapa puolustus- rikostentorjuntaa. Kyse olisi vain erillisten, itsenäisten yksiköiden välisestä, aidosta kanssakäymisestä sanelupolitiikan ja enemmistön vallan sijasta.

Itse tietysti turkulaisena pyrin edistämään, että Turku itsenäistyisi muusta pahoinvointi-Suomesta omaksi lilliputtivaltiokseen, josta voisi äkkiä tehdä veroparatiisin ja vapaakaupungin. Tälläistä pyrin kyllä nyt kunnallisvaaleissa ajamaankin. Siinä riittäisikin ihmettelemistä kun työpaikat, pääomat ja järkevät ihmiset valuisivat perä-hikiälästä ja punikkaloista tänne. Suomi voisi toimia vaikkapa liittovaltiona tai vain kasana vapaita kuntia tai läänejä, joilla kullakin on oma lainsäädäntönsä ja sisäpolitiikkansa. Vähän kuten Kantonit Sveitsissä.