Mikä ihmeen hyvinvointivaltio
(kirjoitukseni sfnet.keskustelu.yhteiskunta ja .politiikka uutisryhmiin 12.6.2005)

Suomi on kuulemma hyvinvointivaltio. Terveydenhuoltoa saavat kaikki ja kunnallinen päivähoito on olemassa. Työttömät saavat työttömyyskorvausta. Opiskelu on ilmaista. Eläkettäkin saadaan. Kyllä meidän nyt kelpaa. Kaikkia muita maailman ihmisiä käy varmasti kovastikin kateeksi meidän ylivertainen puolisosialistinen järjestelmämme. Vai käykö?

Terveydenhuolto on niin rappeutunutta, että jonot yksinkertaisimpiinkin lääkärikäynteihin venyvät viikkoihin. Hammaslääkäristä nyt puhumattakaan. Leikkauksia saa odottaa kuukausia, jopa vuosia. Kun hoitoon lopulta pääsee, päätyy käytäväpaikalle ylityöllistettyjen hoitajien ja lääkärien sekä asiattomien ihmisten ihmeteltäväksi. Päivähoidossa ryhmäkoot ovat käsittämättömän suuret ja korvatulehduskierteet jne. jatkuvat. Työttömyyskorvaus ja muut sosiaalituet ovat niin hyvät että ei työtä kannata juuri tehdäkkään. Töitä tosin ei ole, koska valtion turvaamat työehtosäätelyt aiheuttavat työttömyyttä tekemällä työn teettämisestä pakosta kalliimpaa kuin mitä työn arvo monesti olisi, jolloin kukaan ei tietenkään palkkaa tappiota tuottavaa työvoimaa.

Opiskelu on ilmaista toki, peruskoulussa nimittäin. Peruskoulussa, jossa lapsipsykiatriset tapaukset ja nuorisorikolliset pakotetaan samalle luokalla opiskeluhalukkaiden kanssa terrorisoimaan näitä. Luokkakoot ovat järkyttävän suuret, häiriköinti ja koulukiusaaminen jatkuvaa eikä siihen puututa käytännössä millään tapaa. Lukioissa opiskelu ei ole ilmaista, niissä joutuu ostamaan joka vuosi vaihtuvat pakolliset oppikirjat kalliilla hinnalla. Yliopistoissa on pakolliset ylioppilaskuntien jäsenmaksut. Opiskelu on monissa oppilaitoksissa kaukana työelämän tarpeista tutkinto- ja opetusmonopolien vuoksi, jolloin opetetaan paljon täysin turhia asioita. Samasta syystä opiskelu on myöskin ajallisesti ja tutkinnollisesti joustamatonta, eli esimerkiksi työn ja opiskelun yhdistäminen on käytännössä mahdotonta.

Eläkejärjestelmä on hirvitys. Ensinnäkin, kukin sukupolvi maksaa käytännössä edellisen sukupolven eläkkeitä. Eläkeikä on valtion suojeluksessa päätetty siksi mikä se on, joustavuus on olematonta. Vapaaehtoinen eläkesäästäminenkin on huonosti integroitu eläkejärjestelmään ja sen kohtelu täysin ennalta-arvaamatonta kuten viimeaikaiset tapahtumat ovat osoittaneet.

Kaiken huipuksi, jokaisen on pakko osallistua tähän oravanpyörään. Ei ole mahdollista saada veronalennuksia jos päättää hoidattaa itseään vain yksityisillä lääkäreillä, pitää lasta kotonaan, opettaa koti- tai yksityisopetuksena jne. Ei ole mahdollista solmia tai tarjota työsopimuksia joihin AY-liikkeet ja valtio eivät puuttuisi. On pakko osallistua puolisosialistisen järjestelmän ylläpitämiseen vaikka haluaisikin itse jotain muita järjestelyitä. Eläköön hyvinvointivaltio(?).