Miksi kunnat sekaantuvat yritystoimintaankin

Olen usein pelännyt, että Neuvostoliiton romahduksesta ei opittu mitään. Taas pelkoni osoittautuivat aiheelliseksi. Taas valtio tai kunta sekaantuu asioihin jotka eivät sille kuulu lainkaan ja siinä sivussa aiheuttaa yksilönvapauden loukkausta, verovarojen tuhlausta ja byrokratiaa.

Katsoin kauhulla näet Turun www-sivuilta, että Turun kaupunki selvittää kyselytutkimuksella, kannattaako Turusta ryhtyä puuhaamaan laivaristeilyjä Tallinnaan. Voisiko joku kertoa minulle, mitä ihmettä Turun kaupungille kuuluu se, ryhtyykö jokin yksityinen yritys X tarjoamaan risteilyjä Turusta Tallinnaan vaiko ei? Mitä Turun kaupungille kuuluu se, onko kyseisten risteilyjen tuottaminen taloudellisesti kannattavaa vaiko ei? Mitä Turun kaupungille kuuluu ylipäätää se, että joku haluaa risteillä Turusta Tallinnaan tai ostaa palvelua Y yritykseltä X?

Turun kaupungin tulisi lakata säätelemästä satamatoimintaa niin tiukasti ja antaa yksityisille yrityksille ja sijoittajille mahdollisuuden tehdä mitä tahansa risteilylinjoja minne tahansa millä hinnalla tahansa kuluttajat ovat valmiita maksamaan. Jos kysyntää ko. risteilyille on, niitä syntyisi, jos kaupunki ei niitä estäisi säätelyllä ja byrokratialla kuten nykyään. Jos kysyntää ko. risteilyille ei ole, niitä ei synny tai ne eivät kauaa kukoista ja niihin sijoittaneet yksityiset sijoittajat menettävät rahansa.

Kuntaa tai valtiota ei tarvita päättämään mistään liiketoiminnasta yhtään mitään. Kuluttajat ja tuottajat eli markkinat hoitavat sen, kunhan kunta tai valtio ei estä sitä byrokratian, verotuksen tai typerän säätelyn keinoin. Kunnan ja valtion tehtävä on vain huolehtia siitä, että kukaan ei aloita väkivaltaa tai petosta toista ihmistä kohtaan, eli tarjota puitteet ihmisille keskinäiseen vapaaehtoiseen kanssakäymiseen ja sopimusten tekemiseen. Suutari pysykööt lestissään.

Markus Jansson
Turku