Miksi lisää lakeja, säätelyä ja byrokratiaa?

Jatkuvalla syötöllä omat 200 kansanedustajaamme säätävät uusia lakeja ja muuttavat jo olemassa olevia lakeja suuntaan jos toiseenkin. Tämän päälle sitten vielä EU-parlamentti tekee käytännössä samaa, jopa vielä pahemmin. Lisää lakeja, säätelyä ja byrokratiaa koko ajan, tuutin täydeltä. Pykäliä, tukia ja virityksiä, joissa ei kaiken lisäksi ole yleensä järjen häivääkään, kuten viime aikoina tulleista ehdotuksista ja lakipykälistä on saatu hyvin taas nähdä.

Kansalaiset eivät vanhoistakaan lakipykälistä, tukiviidakoista ja byrokratiasolmuista saa mitään tolkkua. Yrittäjistä nyt puhumattakaan, joiden toiminnan edellytykset muuttuvat täysin kaoottisesti sen mukaan, miten mitäkin tukea, tullimuuria, sääntelyä ja ohjausta milloinkin satutaan byrokraattien ja poliitikkojen toimesta muuttamaan. Ennakoitavuus on heikkoa ja äänestäjän ja yrityksen "kuluttajansuoja" valtiota ja sen byrokraatteja kohtaan on täysin tuntematon käsite.

Keitä tälläinen järjestelmä oikein palvelee? Minusta vain byrokraatteja ja poliitikkoja itseään, jotka saavat vakuutettua ainakin itsensä omasta tarpeellisuudestaan kehittämällä itselleen jatkuvasti lisää (tarpeetonta) työtä. Ja helppohan heidän on väännellä yhteiskuntaa, ihmisiä ja elinkeinoelämää mihin suuntaan kulloinkin sattuu huvittamaan, kun ei ole "omat rahat" kyseessä, vaan veronmaksajien laskuun sähelletään.

Olisiko mahdollista, että seuraavaan 5 vuoteen ei tehtäisi yhtään uutta lakia, eikä muutettaisi yhtään olemassa olevaa tukea, sääntelyä ja rajoitusta mihinkään suuntaan? Annettaisiin edes hieman hengähdystaukoa ihmisille ja yrittäjille. Olisiko täysin utopistista olettaa, että joskus voitaisiin jopa kokonaan poistaa lakeja, säätelyä ja byrokratiaa, sen sijaan että niitä vain jatkuvasti lisätään ihmisten ja yritysten kiusaksi? Voisiko lakikirja, tukiviidakko ja byrokratia alkaa vuosi vuodelta vähentyä sen sijaan että se koko ajan vain kasvaa?

Markus Jansson
Turku