Pienpuolueiden syrjintä risoo!
(julkaistu Turun Sanomissa ennen vuoden 2003 eduskuntavaaleja)

Turussa peritään yhä edelleenkin miltei tuhannen euron "kynnysrahaa" vaalijulisteiden pystyttämisestä kaupungin alueelle tauluihin. Vastaavaa riistoa ei juuri missään muussa kaupungissa harrasteta. Pienpuolueille, näille valtapolitiikan todellisille vaihtoehdoille, tälläinen rahastus sattuu poikkeuksellisen paljon, koska vaalibudjetti on olematon. Suurpuolueille moinen kynnysraha on äkkiä puoluetuen, suurten jäsenmäärien ja tukiryhmien kautta maksettu, mutta pienryhmille se on usein liian iso summa, koska rahaa ei juurikaan ole. Tasapuolisuus äänestäjien tavoittamisessa kärsii.

Tuossa jokunen päivä sittten oli TV1:n nuorisovaalitentti. Yleisradio ei suostunut päästämään liberaalien nuorisoedustajaa ohjelmaansa, vaikka oli kutsunut ehdokkaat muista eduskuntapuolueista. Muissakin vaalitenteissä ja haastatteluissa on samanlaista syrjintää nähtävissä: Pienpuolueille ja ryhmille ei anneta lainkaan tilaa eikä aikaa tuoda julki sanomaansa.

Kolmen suurimman puolueen naftaliinista kaivettuja vaali"teemoja" hoetaan kyllästymiseen asti jokaisessa mahdollisessa mediassa ja paikassa, vaikka teemat ovatkin samat kuin edellisissä vaaleissa, sitä edeltäneissä vaaleissa, sitä edeltäneissä, jne. Tenteissä ja haastatteluissa mainitaan, että "puolueiden johtajilta on kysytty mielipidettä" ja "puolueet ovat olleet tentattavana", vaikka tosiasiassa tentattavana on ollut vain muutaman suurimman puolueen televisiosta entuudestaan tutut kasvot.

Heitänkin nyt pallon medialle. Miksi vaihtoehtoja nykyiselle politiikalle ei saa tuoda julki? Miksi media ja toimittajat, joiden tulisi kuitenkin pyrkiä tasapuoliseen ja puolueettomaan tiedonvälitykseen, syrjivät pienryhmiä? Miksi media pönkittää valtapuolueiden asemaa puolueellisella ja vaihtoehdot kieltävällä tiedotusstrategiallaan? Vaihtoehtoja muutaman suurimman puolueen vuosikausia jatkuneelle vallanpidolle on olemassa ja ne tulisi mielestäni tuoda julki.

Markus Jansson
Liberaalit rp
Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja