Onko meillä sananvapaus?

Sananvapautta pidetään itsestään selvänä, demokratiaan ja kansalaisoikeuksiin kuuluvana asiana. Ajatellaan, että sananvapaus kuuluu kaikille ja vain jotkin sivistymättömät barbaarit kehtaavat kieltää sen ihmisiltä. Miltei poikkeuksetta ihmiset Suomessakin sanovat, että meilläkin ja täällä Euroopassa on sananvapaus. Totuus on valitettavasti toinen.

Muhamedista ei saa julkaista kuvia tai valtiojohto ja poliisi ryhtyy painostamaan ja uhkaamaan. Tsetseniasta ja Venäjän julmuuksista ei saa laittaa Kavkazcenterin kaltaista nettisivustoa pystyyn tai seuraa vakavia ongelmia. Jumalaa tai kristinuskoa ei saa pilkata tai saat Suomessa syytteet ja tuomion. Itävallassa herra Irwin sai juuri 3 vuoden vankeustuomion holokaustin arvostelemisesta. Mitä ihmeen sananvapautta tämä muka on?

Sananvapaus on absoluuttinen, täydellinen ja rajoittamaton. Kaikenlainen muu "sananvapaus" on kuin äänioikeus, jolla voi äänestää vain yhtä puoluetta. Sananvapaus on vapaus sanoa mielipiteensä, näkemyksensä ja ajatuksensa julki, ilman pelkoa valtion tai yksityishenkilöiden vainosta. Sananvapauteen kuuluu myös oikeus sanoa asioita, jotka voivat loukata muiden ihmisten arvomaailmaa. Esimerkiksi minua ateistina loukkaa kaikki uskonnollinen kirjoittelu, mutta en silti vaadi sitä kiellettäväksi tai rangaistavaksi.

Jokaista, joka väittää sananvapauteen kuuluvan "vastuun ottamisen sanomisistaan", voi viedä samat terveiset vaikkapa Kiinassa ammuttavalle toisinajattelijalle. Hänhän vain ottaa vastuuta omista sanomisistaan tulemalla ammutuksi.

Ne ihmiset, jotka eivät sananvapautta salli, vaan haluavat rajoittaa sitä kuka milläkin verukkeella (esim. uskonto, historia, kohteliaisuus, jne.) ovat demokratian ja vapaan yhteiskunnan vihollisia. Suosittelen heille pikaista muuttoa Pohjois-Koreaan, Kiinaan tai Iraniin. Siellä on heidän ihanne yhteiskuntansa, jossa väärän asian sanomisesta ääneen seuraa vainoa, tuomio ja jopa kuolema. Heidän ajamaansa yhteiskuntaa me muut emme tänne halua. Emmehän?

Markus Jansson
Turku