Sananvapaus ei ole itsestäänselvyys
(julkaistu Turun Sanomissa 25.4.2007)

Sanan- ja mielipiteenvapautta on viime aikoina käsitelty enemmän tai vähemmän laajalti eri medioissa. Syytä ainakin olisi. Muhammed-pilakuvat, Jeesus-pilakuvat, julkkiksen parjaus keskustelupalstalla, bloginpitäjän vainoaminen "kiihottaminen kansanryhmää kohtaan" pykälällä ja useiden tahojen toistuva halu saada kaikki internet-kirjoittelu säädellyksi kielivät tästä.

Sanan- ja mielipiteenvapaus ei ole mikään itsestäänselvyys, ei mikään mitä on nyt ja tulee varmasti aina olemaan. Eikä "tulkintakysymys", eikä "mielipidekysymys", eikä "kulttuurisidonnainen" juttu. Sanan- ja mielipiteenvapaus joko on - tai sitä ei ole. Vaihtoehtoja on tasan kaksi ja vain ja ainoastaan kaksi. Muunlainen sananvapaus on kuin demokratia, jossa voit äänestää ketä tahansa, kunhan hän on puolueen X ehdokas Y, eli pelleilyä.

Sanan- ja mielipiteenvapaus on jatkuvasti eri tahojen hyökkäyksen alla. Uskonnolliset tahot, eri vähemmistöjen tukijoukot, poliittiset sätkynuket ja viranomaiset pyrkivät jatkuvasti saamaan näitä oikeuksia eri tavoin poistetuiksi, kukin omien motiiviensa ajamana. Näitä tahoja vastaan on etenkin median, mutta myös yksittäisten ihmisten jatkuvasti taisteltava kaikenlaista sensuuria ja vainoa vastaan, koska sanan- ja mielipiteenvapauden vastustajatkin jatkuvasti taistelevat heitä vastaan.

Kun sanan- ja mielipiteen vapaus korvautuu joidenkin ihmisten määritelmällä siitä, mikä on "soveliasta" sanoa ja mikä ei, peli on jo menetetty. Ja kun sanan- ja mielipiteenvapaus kerran häviää, sitä eivät sen hävittäneet tahot ikinä tule vapaaehtoisesti antamaan takaisin ihmisille.

Se on kaikkien syytä pitää visusti mielessä.

Markus Jansson