Taikauskovaisia riittää yhä

Me länsimaiset ihmiset katsomme kauhulla islamilaista fundamentalismia lähi-idässä jihadeineen. Emme käsitä, miksi jotkin kansat Afrikassa voivat yhä hoidattaa AIDS:ia yrteillä ja neitsyihin yhtymällä. Tai miksi Intiassa lehmät vaeltavat pitkin katuja, koska ovat muka "pyhiä". Samaan aikaan olemme kuitenkin sokeita aivan vastaanvan kaltaiselle taikauskolle täällä Suomessa, kun uskomme raamattu-nimisen satukirjan teksteihin tai vaikkapa hoidatamme itseämme homeopatialla tai muulla uskomuslääkinnällä.

En voi kuin ihmetellä kristillistä fundamentalismia, joka Turun Sanomien mielipidepalstallakin epätoivoisesti yrittää vakuuttaa ihmiset loogisuudestaan ja järkevyydestään, joita sillä ei tietenkään ole. En voi käsittää, miten joku ihminen voi sulavasti tarukirjan tulkinnoilla väitellä empiirisiä tutkimustuloksia ja vankkaa tieteellistä teoriaa vastaan. Argumentointia, jossa loitsuilla ja manauksilla hyökätään selvää maalaisjärkeä ja loogisia johtopäätöksiä vastaan.

Miten tällaista taikauskoista hölynpölyä voi vielä 2000-luvulla olla olemassa täällä Suomessa? Kaikki ihmiset eivät nähtävästi vieläkään uskalla ottaa vastuuta omasta elämästään ja luottaa itseensä ja omiin havaintoihinsa ympäröivästä todellisuudesta, kun heidän pitää yhä turvautua taikauskoiseen hapatukseen maailman ja elämän selittäjänä ja pelastajana. Nämä ihmiset eivät uskalla myöntää, että heillä on vain tämä yksi elämä, eikä sitä korkeampaa tai mahtavampaa ole eikä tule. He vain pakoilevat vastuuta ja todellisuutta satuihin.

Jos minun pitäisi valita jokin taikausko johon uskoa, valitsisin Suuren Spagettihirviön. Se, että koko maailma ja kaikki mitä täällä on, syntyi Suuren Spagettihirviön Kattilasta ja tulee aikanaan loppumaan Suureen Nielaisuun on sekin paljon realistisempaa ja jännenpää, kuin uskoa aivan yhtä hyvin perusteltuihin ja aivan yhtä loogisiin satuihin tuhansien vuosien takaa.


Markus Jansson
Uskonnoton ja tässä maailmassa elävä