Tasaverosta ja perustulosta
(kirjoitettu keväällä 2004)

Viime aikoina on politiikassa kohistu suunnattomasti Matikainen-Kallströmin sekä Soininvaaran esittämistä uusista, radikaaleista malleista: tasaverotuksesta sekä perustulosta. En ymmärrä miksi.

Liberaalit rp on jo ennen viime eduskuntavaaleja ottanut selväksi tavoitteekseen mm. 40% tasaveron, sekä 500 euron perustulominimin. Nyt, yllättäen, näiden kahden edustajan "apinoidessa" näitä Liberaalien malleja, nouseekin sitten kohu. Huvittavaksi tämän tekee erityisesti se, että nimenomaan Soininvaara on nyt esittänyt “omana” ajatuksenaan juuri 40% tasaveroa.

On toki hienoa havaita, että nämä kaksi edustajaa ovat heränneet kannattamaan Liberaalien ajatuksia. Suosittelenkin heille lämpimästi liittymistä aitoon liberaalipuolueeseen, pois omista patakonservatiivien ja ex(?)-sosialistien puolueistaan.

Tasavero ja perustulominimi vähentävät byrokratiaa, kannustavat ihmisiä ottamaan vastaan tilapäistäkin työtä, sekä nostavat useiden kansalaisten ostovoimaa tuntuvasti. Jokaisen joka epäilee liberaalien talous- ja yhteiskuntamallien tehoa, sopii verrata keskenään vaikkapa virolaisten ja valko-venäläisten taloudellista tilaa, ostovoimaa ja kansalaisvapauksia. Molemmat olivat 1990-luvulle tultaessa sosialistisia valtioita, nyt toinen niistä on voimakkaasti kehittyvä liberaali markkinatalousvaltio ja NATO:n jäsen, toinen käytännössä kehitysmaaksi luokiteltavissa oleva puolisosialistinen valtio.

Markus Jansson
Liberaalit rp Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja